Kunsthistorie (forår 2025)

Store mestre Forår 2025

”Hele kunst- og arkitekturhistorien er mit arbejdsfelt. Jeg søger at berige og begejstre med alt fra det gamle Ægypten til det nyeste nye inden for kunst, arkitektur og design. Jeg guider dig gennem kunsthistoriens perioder, fx renæssance, manierisme, barok, rokoko, nyklassicisme, romantikken, det moderne gennembrud, modernismen og postmodernismen”.
– Mathilde Teglgaard Nielsen
__________
 
 
13. februar

Dadaisme og surrealisme

Marcel Duchamp, Jean Miro og Leonora Carrington
Med ”Fontæne”, 1917 skabte Duchamp et af kunsthistoriens mest skelsættende værker. Værket var en ægte pissoirkumme, som kunstneren havde købt og signeret. Fontæne udfordrede ligesom andre dadaistiske og surrealistiske værker ideen om, hvordan kunst bliver til, og hvad kunst er. Duchamp mente, at kunstnerens udvælgelse af en genstand og indsættelse af denne i en ny kontekst (udstillingsrummet) forvandlede den til kunst, idet genstanden hermed fik nye betydninger. For ham var konceptet det vigtigste aspekt af et kunstværk.
__________
 
 
27. februar

Konstruktivisme, Bauhaus
og De Stijl

László Moholy-Nagy, Theo Van Doesburg og Piet Mondrian
Konstruktivister undersøger billedkunstens elementer; komposition, form, farve, linje, rum etc. som en virkelighed i sig selv. De arbejder nonfigurativt med geometriske former. Hvad sker der, når en lille lyseblå cirkel placeres på en stor orangerød cirkel – kommer der hul i den røde cirkel? Hvordan opleves et gult kvadrat på henholdsvis en hvid og en sort bund? Hvordan kan man skabe illusion af rum, balance eller bevægelse vha. størrelser, overlap og farver?
__________
 
 
13. marts

Den moderne kvinde
og queer art

Claude Cahun, Tamara de Lempieka og Gerda Wegener
Kunsthistorien rummer utallige malerier af kvinder set med det mandlige (kunstnerens) blik – kvinder som er tiltrækkende, forførende og seksuelt tilgængelige. I de brølende 20’ere – en periode med dekadence, stil og fri seksualitet – finder vi en række kvindelige kunstnere, som fremstiller kvinder som stærke, selvstændige og intelligente. Kunsten viser også periodens leg med køn og identitet.
__________
 
 
27. marts

Dansk modernisme

Harald Giersing, Edward Weie og Francisca Clausen
Formeksperimenter, surrealistiske drømmesyner, stemningsmættede landskaber og spontane maleriske følelsesudbrud præger dansk modernisme ca. 1900-1960. Mange kunstnere er optagede af at skildre menneskets sjæleliv og sande natur. Der er et stort fokus på kunstneriske metoder – hvordan overfører kunstneren sit inderste til en kunstnerisk form?
__________

Undervisningssted

Bygningen
Ved Anlægget
7100 Vejle

Praktisk information

Hold nr:
5-2025
Første møde:
6.02.25 kl. 14:15
Sidste møde:
20.03.25 kl. 14:15
Mødegange:
4
Lektioner:
8

Pris

Almen
DKK 490,00
 • Torsdag 6.02.25 kl. 14:15 - 15:55

  Sted: Bygningen
  Ved Anlægget

 • Torsdag 20.02.25 kl. 14:15 - 15:55

  Sted: Bygningen
  Ved Anlægget

 • Torsdag 6.03.25 kl. 14:15 - 15:55

  Sted: Bygningen
  Ved Anlægget

 • Torsdag 20.03.25 kl. 14:15 - 15:55

  Sted: Bygningen
  Ved Anlægget