Naturvidenskab

HOLD 10:

Tid: Tirsdage kl. 19-21. Sted: Cafe Tek, Vejle Teknisk Gymnasium, Jernbanegade 28
Pris: 6 tirsdage 0 kr.

TILMELDING IKKE NØDVENDIG!

 

Offentlige foredrag om Naturvidenskab

Med foredragsserien kommer du tæt på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Det er forskere som forelæser, niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger.

Foredragsserien arrangeres af Aarhus Universitet og live streames.
Der er fri entré og i pausen vil du blive budt på en kop kaffe.

Et foredrag varer typisk to timer inkl. en pause midtvejs samt en session til slut, hvor forelæseren svarer på udvalgte spørgsmål indsendt af publikum.

Der er ingen tilmelding.
Læs mere på: https://ofn.au.dk/

I samarbejde Vejle Teknisk Gymnasium.


_____________


> 19.september
DAVE GOULSON
Professor of biology University of Sussex,  KJELD HANSEN
Journalist

Saving our insects
Our insects are in rapid decline. Learn about the many causes of this crisis and the solutions to it. These include fundamentally changing the way we grow food, by rewilding some areas, and by turning our gardens and urban greenspaces into oases for life.  Første del på engelsk, 2. del på dansk


_____________


> 26. september
ESKE WILLERSLEV
Professor i DNA-forskning

Kan fortidens DNA hjælpe os i fremtiden?
Hør hvordan fortidens DNA kan fortælle os, hvorfor vi mennesker ser forskellige ud og rammes af forskellige sygdomme, hvornår nutidens danske forfædre kom til landet, hvorfor de store istidsdyr forsvandt og hvordan Grønland så ud for 2 millioner år siden. 


_____________


> 24. oktober
LEIF ØSTERGAARD
Professor

Hvordan fungerer hjernen?
Vores hjerne består af 100 mia. celler som kommunikerer med hinanden i komplicerede netværk. Men hvordan styrer hjernen os? Og hvorfor svækkes vores færdigheder ofte med alderen? Hør om den nyeste hjerneviden og om de hjernesygdomme, forskerne kæmper mod.


_____________


> 7. november
JEFFREY S. HANGST
Professor i fysik

Antistof og antiverden
I de seneste år er fysikerne blevet i stand til at producere og studere antistof på måder som for få årtier siden blev betragtet som ren science fiction. Studier af antistof kan måske afsløre hvorfor stjerner, planeter og mennesker faktisk er til.


_____________


> 14. november
IVAN BJERRE DAMGÅRD  Professor i datalogi
JESPER BUUS NIELSEN
Professor i datalogi

Uden kryptering, ingen internet
Hør om hvordan kryptering sikrer at vi kan kommunikere fortroligt og færdes sikkert på internettet – fx når du bruger din netbank. Og hør om hvad udviklingen af blockchain giver os af muligheder i fremtiden – fx ved indgåelse og håndhævelse af kontrakter.


_____________


> 21. november
LOTTE BJERGBÆK
Lektor i molekylærbiologi

Celler deler os
Cellerne i vores krop kopierer og deler sig ustandseligt. Dette gør at et menneske kan skabes ud fra én celle. Oftest går det godt, men når det går galt, kan det så kimen til cancer. Hør en molekylær biolog udfolde cellens funktioner og kontrolsystemer.