Naturvidenskab

HOLD 8:

Tid: Tirsdage kl. 19-21. Sted: Cafe Tek, Vejle Teknisk Gymnasium, Jernbanegade 28
Pris: 6 tirsdage 0 kr.

TILMELDING IKKE NØDVENDIG!

 

Offentlige foredrag om Naturvidenskab

Med foredragsserien kommer du tæt på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Det er forskere som forelæser, niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger.

Foredragsserien arrangeres af Aarhus Universitet og livestreames.
Der er fri entré og i pausen vil du blive budt på en kop kaffe.

Et foredrag varer typisk to timer inkl. en pause midtvejs samt en session til slut, hvor forelæseren svarer på udvalgte spørgsmål indsendt af publikum.

Der er ingen tilmelding.
Læs mere på: https://ofn.au.dk/

I samarbejde Vejle Teknisk Gymnasium.

Tilmeld...> 27. september
MINIK ROSING
Professor i geologi

Jordens dannelse og livets opståen
Den jord, vi lever på i dag, er markant anderledes end den, der blev dannet for 4.500 millioner år siden. Gennem tiden har Jorden og livet både spejlet og påvirket hinanden. Nu er vi mennesker i gang med at ændre Jorden i en ny og hidtil uset retning.


> 4. oktober
KLAUS MØLMER
Professor i kvantefysik

Kvantefysik
Hør om de eksperimenter og teoretiske overvejelser, der førte til Niels Bohrs atom- og kvantefysik, som fysikerne stadig diskuterer, hvordan vi skal forstå – samtidig med, at den anvendes med succes på alt fra stjerners liv til mikrochips i smartphones.


> 25. oktober 
BIRGITTE RAHBEK KORNUM
Lektor i neurofysiologi

Hvordan påvirker vores søvn vores immunsystem
Vores immunforsvar er dybt afhængigt af søvn og bruger den til at restituere. Omvendt påvirker immunforsvaret også søvnen, og visse sygdomme – som narkolepsi – kan ligefrem ødelægge søvnreguleringen. Hvordan forklarer forskerne denne sammenhæng?


> 1. november
BO HOLM JACOBSEN
Lektor i geofysik

Jordskælv og deres effekter
Trods vor magt over naturen udgør jordskælv og tsunamier stadig voldsomme og uforudsigelige trusler mod liv, ejendom og infrastruktur. Men jordskælv holder også Jordens overflade ung, frugtbar og oven vande og afslører detaljer om Jordens dybe indre.


> 15. november
JACOB GIEHM MIKKELSEN
Professor i genterapi og personlig medicin

Genmanipulation – muligheder og etiske overvejelser
Det molekylære værktøj CRISPR har vist sig at være nøglen til at redigere livets kode, genomet. En revolution i genetisk forskning med uanede muligheder, hvilket afføder væsentlige etiske diskussioner. Tag med på rejse i den fagre nye genetiske verden.


> 22. november
KASPER GREEN LARSEN og 
KAJ GRØNBÆK
Professorer i datalogi

Datalogien i din lomme
Eksempler på den datalogi der ligger til grund for bl.a. kunstig intelligens, web og smartphones. I din smartphone i lommen og din bærbare computer ligger resultaterne af mange års datalogisk forskning. Men hvordan forsker man i datalogi? Hør om teknologiens udvikling og forskningen i bl.a. data, algoritmer og brugergrænseflader der gavner os alle.