Tirsdagshøjskolen 2024-25

Venteliste Foredrag Tirsdag

10. september
IMRAN RASHID
Speciallæge, innovationschef og forfatter

Sluk

Om at overleve i en digital verden.
Mere end nogensinde er der brug for viden om, hvad de massive digitale mængder information betyder for vores hjerne og krop. Og ikke mindst, hvordan vi beskytter vores helbred i en digital brydningstid.
Imran Rashid har undersøgt, hvad det betyder for den fysiske og mentale sundhed at leve livet online og filtrere massive mængder data gennem hjernen.
Imran giver os et vigtigt indblik i, hvordan digitaliseringen påvirker hjernen, kroppen, mennesket, familierne, virksomhederne og samfundet. Og han forklarer, hvorfor vi er nødt til at handle, før det er for sent.
I foredraget giver han sit bud på, hvordan vi genvinder kontrollen over vores digitale liv og i stedet bruger tid på det, der er vigtigt for vores sundhed og livskvalitet.
__________
 
 
24. september
JØRN BRØNDAL
Professor, forfatter og leder af
Center for Amerikanske Studier

Præsidentvalg i USA
– midt i en kold borgerkrig

USA’s præsidentvalg 2024 finder sted i en nation præget af ”kold borgerkrig” små fire år efter, at frustrerede Trumptilhængere stormede Kongressen den 6. januar 2021. Hvorfor er USA så politisk polariseret i dag? Hvad er det for nogle mærkesager, der deler amerikanerne? Hvor dybt stikker den politiske splittelse historisk set? Hvordan kommer præsidentvalget til at forløbe? Hvilken betydning har primærvalgene og valgmandskollegiet? Hvorfor kommer valgkampen til at blive udkæmpet mellem Joe Biden og Donald Trump, der begge er historisk upopulære? Er USA’s demokrati truet? Befinder USA sig på randen af en borgerkrig?
__________
 
 
8. oktober
ANNA LIBAK
Udlandsredaktør, forfatter og
foredragsholder

Rusland og Ukraine

Den 24. februar 2022 invaderede Rusland Ukraine.
Ifølge EU og USA truer den russiske aggression med at undergrave den europæiske sikkerhedsarkitektur, som blev indstiftet med ophøret af den kolde krig i 1990’erne. Ifølge russerne er der aldrig blevet indstiftet en ny verdensorden siden Sovjetunionens opløsning. Tværtimod har EU og USA gennem NATO og EU’s aktive ekspansion mod øst undermineret alle forsøg på at etablere en ny kollektiv retsorden. Så hvad vil der ske? Går den vestlige verden i opløsning? Gør Rusland? Står vi på tærsklen til tredje verdenskrig?
Anna Libak har fulgt og advaret mod udviklingen i Rusland siden midten af halvfemserne
__________
 
 
22. oktober
NIELS OLE FREDERIKSEN
Højskolelærer, forfatter og foredragsholder

Glimt før glemsel

Niels Ole Frederiksen har udgivet et par digtsamlinger. ”Glimt – før glemsel” og ”Knirkende længsler”.
Digtene og fortællingen handler om:
En verden der har ændret sig, alt er noget andet, end det der var, men vi er her stadig.
Digtsamlingerne er nogle små historier, digte og fortællinger fra en tid, der er gået,men aldrig er blevet glemt.
Eller rettere, som Niels Ole Frederiksen aldrig har glemt.
Det er også kommentarer til noget, der sker i nutiden, men ofte beskrevet med en reference til den fortid, som alle vi fra efterkrigsgenerationen har gennemlevet.
Vi skal synge fællessange fra Højskolesangbogen.
”Vi mennesker kan ikke flyve, men vi kan synge”. John Engelbrecht.
__________
 
 
05. november
ELSE MATHIASSEN
Tidl. højskoleforstander, fortæller, danser

Forstanderinden taler ud

Forstanderinden banker på tre gange lige efter hinanden og åbner selv døren. ”Sådan gør vi herude”, siger hun, da jeg ser overrasket ud”.
Med veninden Stine Pilgaards bog ”Meter i sekundet” som baggrund vil jeg fortælle om mit liv og mit virke som kunstner, foredragsholder og ikke mindst tidl. forstander på Vestjyllands Højskole.
Om at forfølge drømme igen og igen. Om at gå egne veje, og alligevel følge et usynligt mønster. Om et at begynde ny karriere som 60-årig. Om at blive portrætteret i en bog og kunne se ind i forfatterværkstedet.
En diskussion af bogens syn på højskoleliv, aktivisme, livet langt fra storbyen, magt, kald, familieliv og venskab.
Alt sammen kombineret med fællessange af Stine Pilgaard.
Og en lille smule dans.
__________
 
 
19. november
Karolina Bogus
Koncertpianist

Scott Joplin
– The King of Ragtime

Scott Joplin – en sort efterkommer af slaver havde ambitioner om kunstnerisk storhed og mente at man med hårdt arbejde, uddannelse, selvudvikling og ihærdighed kan overkomme forhindringer som baggrund, race og klasseskel. Det lykkedes kun delvist for ham.
Komponisten til verdens største hits inden for genren, som ”Maple Leaf Rag” og ”The Entertainer”, sagde ofte til sin kone: ”Jeg bliver først rigtigt kendt 25 år efter at jeg er død”. Det blev nærmest en profeti og interessen for hans nyskabende klaverstil – ragtime – blomstrer efter 40’erne, både i jazz og klassiske miljøer.
Passionen for Scott Joplins ragtime har fulgt pianisten Karolina Bogus siden barndommen. Koncertforedraget kredser om mennesket og komponisten, hvor vi får rig mulighed for at høre en række af Joplins bedste ragtimes.
__________
 
 
07. januar
RUNE LYKKEBERG
Chefredaktør

Langsomme samtaler

Fra efteråret 2020 og gennem hele 2021 har Rune Lykkeberg talt med 41 internationale intellektuelle om klima, frihed, ulighed, kapitalisme, demokrati, racisme – om verdens tilstand.
De langsomme samtalers præmis er, at der er en forbindelse mellem ideer og magt. ”Langsomme samtaler” er 41 bidrag til den fælles påtrængende samtale om, hvordan vi ændrer verden – også selv om det går langsomt.
Men har sådanne personers tanker overhovedet en chance i kampen om opmærksomhed? Hvordan ser Lykkeberg sammenhængen mellem ideer og magt?
__________
 
 
21. januar
PER KRØIS KJÆRSGAARD
Efterskoleforstander, komponist,
sangskriver og forfatter

Hvorfor er det, vi synger?

Måske har du sunget med på sangen “Kære Linedanser” – eller “Gi’ os lyset tilbage”. Nu får du mulighed for at møde manden bag sangene, Per Krøis Kjærsgaard, når han besøger os til en rigtig højskolesangtime.
Per er bogaktuel med bogen ”Være én, men én iblandt – 20 grunde til fællessang” og initiativtager til ”Sjælland Synger”, hvor Roskilde Kongrescenter hver måned fyldes med fantastisk fællessang. 
Oplev et veloplagt fællessangsarrangement med titlen “Hvorfor er det nu, vi synger?”. Programmet byder på gode grin og herlige historier om sangene – perspektiver på dagsaktuelle emner – og naturligvis masser af fællessang. 
Vi skal synge nogle af de helt nye sange fra den seneste udgave af Højskolesangbogen – og naturligvis en række af dem, vi kender og elsker.
__________
 
 
4. februar
BIRGITTE POSSING
Professor emerita

Argumenter imod kvinder

Med en overflod af citater fra de sidste 170 år i dansk historie dokumenterer Birgitte Possing en håndfast tradition for at nedgøre ambitiøse kvinder, hvad enten de har bevæget sig i det politiske liv, i erhvervslivet, i den videnskabelige verden, i sporten, i kirken eller på den kulturelle scene.
Birgitte Possing viser, hvordan kvinder uanset kompetence- og erfaringsniveau igen og igen bliver reduceret til mødre, bliver bedømt på deres påklædning, udseende, erotiske udstråling eller bliver afvist med nedladende argumenter, opfundet til lejligheden.
Gennem det danske demokratis historie præsenterer forfatteren en perlerække af historier, hvor kompetente kvinder bebrejdes for at gøre for lidt, for meget eller forkert. Mandens fejl
er hans egen, kvindens fejl er kønnets.
Birgitte Possing modtog Rosenkjærprisen i 2020.
__________
 
 
18. februar
BERTEL HAARDER
Tidl. Minister, Folketingsmedlem,
højskolemand

En frygtløs tænker

Bertel Haarder er en politisk legende. Med 40 år i Folketinget og 22 år som minister er han i en klasse for sig. Men i virkeligheden opfatter han sig mere som en ”højskolemand” med rødder i det folkelige Danmark og de frivillige fællesskaber. Frihed, fællesskab og det frivillige engagement har været ledetråde for Bertel Haarder gennem et langt liv i dansk politik og samfundsliv.
Vi kommer tæt på Haarders politiske opgaver og nogle af de mange successer, magtkampe og politiske trakasserier, han har stået med i sine over 40 år i Folketinget heraf 22 år som minister på en række meget forskellige poster. Han fortæller om sit glødende politiske engagement og om at stoppe, mens legen er god. I foredraget kommer han ind på eksistentielle temaer som åndsfrihed, fællesskab, kærlighed, tro og tanker om døden og evigheden. Haarder fortæller med stor åbenhed om sin familie og om livet som forælder til et multihandicappet barn. Vi får her et nyt og mere nuanceret billede af mennesket og politikeren/højskolemanden Bertel Haarder.
__________
 
 
4. marts
SØS MARIE SERUP
Politisk kommentator

Den politiske situation

Et foredrag hvor Søs fortæller om den aktuelle politiske situation. Personer, temaer, styrkeforhold, strategier og et bud på fremtiden, krydret med anekdoter, eksempler og levende dialog.
Søs Marie Serup er en af Danmarks skarpeste politiske iagttagere og har været helt tæt på magten som rådgiver for tidl. statsminister Lars Løkke Rasmussen i hans første regeringsperiode.
Som foredragsholder giver Søs Marie Serup et skarpt, humoristisk og indholdsrigt indblik i en ellers lukket verden, som hun både elsker og revser.
__________
 
 
18. marts
JENS ANDERSEN
Forfatter og foredragsholder
KRISTIAN LA COUR
Højskolelærer, komponist og pianist

Andersen om Andersen

Med udgangspunkt i sin internationalt berømmede biografi ”Andersen”, der udkom i 2003, og nu genudgives af Gyldendal, fortæller Jens Andersen den fascinerende historie om naturbarnet og geniet H.C. Andersen.
En dansk verdensborger – rastløs, ustandseligt rejsende og rasende produktiv. En gudsbenådet kunstner – som førte dagbog over en digters krop og sjæl, og med pen og saks tegnede eventyrlige portrætter af sin tid og dens mennesker.
Undervejs i foredraget skal vi synge en række H.C. Andersen-sange, og bag klaveret sidder pianist og højskolelærer Kristian la Cour, der de seneste fem år har spillet og sunget til Jens Andersens musikalske foredrag om Kim Larsen og Tove Ditlevsen.
2. april 2025 fylder H.C. Andersen 220 år.
__________

Undervisningssted

domus
Ved Sønderåen 1
7100 Vejle

Praktisk information

Hold nr:
2-2024
Status:
Venteliste
Første møde:
10.09.24 kl. 10:00
Sidste møde:
18.03.25 kl. 10:00
Mødegange:
12
Lektioner:
36

Pris

Almen
DKK 1190,00
 • Tirsdag 10.09.24 kl. 10:00 - 12:35

  Sted: domus
  Ved Sønderåen 1

 • Tirsdag 24.09.24 kl. 10:00 - 12:35

  Sted: domus
  Ved Sønderåen 1

 • Tirsdag 8.10.24 kl. 10:00 - 12:35

  Sted: domus
  Ved Sønderåen 1

 • Tirsdag 22.10.24 kl. 10:00 - 12:35

  Sted: domus
  Ved Sønderåen 1

 • Tirsdag 5.11.24 kl. 10:00 - 12:35

  Sted: domus
  Ved Sønderåen 1

 • Tirsdag 19.11.24 kl. 10:00 - 12:35

  Sted: domus
  Ved Sønderåen 1

 • Tirsdag 7.01.25 kl. 10:00 - 12:35

  Sted: domus
  Ved Sønderåen 1

 • Tirsdag 21.01.25 kl. 10:00 - 12:35

  Sted: domus
  Ved Sønderåen 1

 • Tirsdag 4.02.25 kl. 10:00 - 12:35

  Sted: domus
  Ved Sønderåen 1

 • Tirsdag 18.02.25 kl. 10:00 - 12:35

  Sted: domus
  Ved Sønderåen 1

 • Tirsdag 4.03.25 kl. 10:00 - 12:35

  Sted: domus
  Ved Sønderåen 1

 • Tirsdag 18.03.25 kl. 10:00 - 12:35

  Sted: domus
  Ved Sønderåen 1

Forskellige