Tirsdagshøjskolen

HOLD 3:

TIRSDAGSHØJSKOLEN 2019/20
Tid: Tirsdage kl. 10.00 – ca. 12.15. Sted: Domus, Ved Sønderåen 1
Pris: 12 tirsdage kr. 890
 
 
Jens-Andersen.jpg
 
10. september 
Jens Andersen
Forfatter og foredragsholder

Kristian La Cour
Højskolelærer, pianist og visesanger

Kim Larsen

Med udgangspunkt i sin nye bog, ”Kim Larsen. Mine unge år”, fortæller Jens Andersen om den folkekære musikers farverige liv, der endte så brat i efteråret 2018, inden de havde færdiggjort den store erindringsbog, de var i gang med.
Om slægten og rødderne, morfar i Kerteminde, som introducerede ham til de store klassikere, en kærlig mor og en tryg barndom i Københavns nordvestkvarter.
Undervejs trækkes der linjer gennem Larsens liv og hans mange sange - fra barndommens gade, Askov Højskole og slumstormerårene på Christianshavn, hvor Gasolin blev til.
Et muntert og musikalsk foredrag om mennesker, litteratur, sang og kærlighed, hvor der - med Kim Larsens ord og i Kim Larsens ånd - er ”både til gården og til gaden”
Jens Andersen og Kristian la Cour tager os med ind i Kim Larsens helt særlige univers.
 andreas_kamm_1_web.jpg
 
24. september 
Andreas Kamm
Fhv. Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp

Den store udfordring

En både personlig og politisk beretning om de flygtningekriser, der har udspillet sig de sidste 40 år. Andreas Kamms fortælling rummer mødet med de vietnamesiske bådflygtninge i 70’erne til 80’ernes palæstinensiske flygtninge og frem til mødet med de syriske flygtninge i 2017.
Andreas Kamm giver os et unikt billede af de komplekse sammenhænge i vores verden. Hvordan verdens krige har påvirket Danmark, og hvordan vi danskere selv forandrede os med dem, og hvordan vi valgte at håndtere dem. 
Foredraget rummer ligeledes en kritik af de europæiske ledere, som ikke har formået at samle sig om at løse flygtningekrisen, som måske vil sende 100 millioner på flugt.
Det er også fortællingen om, at det både er muligt og nødvendigt at forsøge at forstå tankegangen, kulturen og fortiden hos de mennesker, der kommer hertil af nød – hvis vi vil hjælpe dem til at få et godt liv. 
 

Lola-Jensen-hovedbanen-2.jpg
 
8. oktober 
Lola Jensen
Familievejleder, blogger, forfatter og foredragsholder

Senior liv, fællesskaber og bedsteforældrerollen

Lola kommer på en humoristisk måde rundt om alle de problematikker, der kan opstå i seniorlivet og med bedsteforældrerollen.
Hvordan kan man være den bedste udgave af sig selv og lære at tale så andre lytter? Fællesskaber er de levendes systemer med roller til salg. Tag kun dem du trives ved, de ikke egnede er kun til frustration.
Også bedsteforældrerollen har ændret sig meget gennem tiden og der er således nogle helt nye rammer og grænser for familierne, som skal tænkes ind.
Hvordan ser familielivet ud i dag, og hvordan skal man som bedsteforældre navigere i de nye rammer?
Hvordan er det anderledes fra ”dengang”.
 

Niels-Ole-Fredriksen.jpg
 
22. oktober 
Niels Ole Frederiksen
Tidl. højskolelærer, -forstander og forfatter

Da lysekronen faldt ned i lagkagen
 
Titlen kunne også hedde ”Danmarks-historier fra de sidste 70 år!” – Vores fælles historie. 
Et tilbageblik om de tanker man gør sig om det liv, man har levet. Altså i det omfang man kan huske det, og ikke mindst i det omfang visse begivenheder har haft betydning for ens liv.
Foredraget handler om historiske begivenheder, som har gjort indtryk på Niels Ole. Og det handler om begivenheder og personer, som ligeledes har gjort indtryk, og har spillet en rolle i hans og andres liv.
Det er anekdotiske erindringsglimt med en historisk reference tilsat lidt biografisk gemyse.
Det er subjektive fortællinger fra de sidste 70 års Danmarkshistorie betragtet og vurderet af Niels Ole Fredriksen. 
 
Jesper-Grønkjær-foredrag.jpg
 
5. november 
Jesper Grønkjær
Eventyrer, tryllekunstner og foredragsholder

Den magiske rejsende

Jesper Grønkjær er ikke blot kendt for sine mange shows i Danmark. Han er også kendt for sine ekspeditioner til “verdens ende”, hvor han afprøver Victor Borges ordsprog: ”Smilet er den korteste vej imellem mennesker”. 
Med smil og humor kommer Jesper ind på livet af alverdens mennesker, hvad enten det er indianerstammer, kannibaler, beduiner eller andre.
Jesper formår at skabe samhørighed på tværs af landegrænser, klasseskel, hudfarve, økonomisk status og Muhammed­tegninger.
Foredraget er en unik fortælling om en anderledes mand, der opnår kontakt til befolkningsgrupper, de færreste rejsende har haft adgang til. For de lokale åbner op for Jesper. Ikke blot til deres hjem – men helt ind i deres hjerter.
 
nikolaj-hess_DSC03075_Hreinn-Gudlaugsson_2014-1.jpg
 
19. november 
Nikolaj Hess
Jazzpianist

Koncerteftermiddag

Nikolaj Hess er en af den danske jazzscenes absolutte topmusikere. Han har spillet med etablerede topnavne både i Danmark og internationalt. 
Nikolaj fortæller om sig selv, sin musik og sit liv som musiker og præsenterer egne numre og fortolkninger af kendte numre. Han har ved tidligere solokoncerter fortolket Bob Dylan, danske højskolesange samt kendte jazzstandards.
 
Adrian-Hughes.jpg
 
7. januar 
Adrian Hughes
Journalist og studievært

Hvad er kunst og hvad er det værd?

I en tid hvor flere og flere går på kunstmuseer, og har svært ved at se forskel på hvad kunstnerne har frembragt, og hvad rengøringspersonalet har efterladt, giver Hughes sit bud på en definition af kunstnerisk kvalitet.
Hughes fører os ind bag de uigennemskuelige mekanismer, som fører til prissættelsen af kunst. Undervejs giver Hughes gode tips til hvordan man selv kan begynde at samle på kunst. Under foredraget vises en lang række eksempler på både kontroversiel og mere folkekær kunst, og der lægges ivrigt op til dialog. 
 Erik-Lindsø-3.jpg
 
21. januar 
Erik Lindsø
Forfatter, foredragsholder og folkeoplyser

Livtag med Janteloven

Når snæversyn og smålighed tager overhånd!
Jantelovens bud kender de fleste danskere bedre, end de kender Grundloven. Men lader vi Janteloven regere, så brænder vi ikke – vi brænder ud.
Janteloven skrev Aksel Sandemose for at gøre op med den.
Det er en forrygende historie – på samme tid dybsindig og morsom. 
En jante er slangudtrykket for en sølle mønt af laveste værdi. I den fiktive by Jante fødtes 10 bud, og alle kan i søvne byens første bud: Du skal ikke tro, du er noget!
 
Tom-Buk-Swienty4---fotograf-Morten-Holtum-skal-krediteres.jpg
 
4. februar 
Tom Buk-Swienty
Forfatter og foredragsholder

Det ensomme hjerte

På en dramatisk rejse igennem Det Tredje Rige hører vi fortællingen om den unge tysker Hans Horn, der voksede op i mellemkrigsårene. 
Under 2. Verdenskrig blev han hvirvlet ind i Tysklands vanvittige krig. Vi hører om, hvordan den helt almindelige tysker oplevede nazismen og krigen.
Efter krigen emigrerede han til Danmark og arbejdede som praktiserende læge frem til sin død i 1989. Hans Horn var kunstner på højt niveau og under foredraget vil Tom Buk-Swienty vise en række af hans fængslende illustrationer, der skildrer opvæksten og krigsoplevelserne.
Foredraget er baseret på Tom Buk-Swientys bog ”Det ensomme hjerte”.
 Bente-Klarlund-Pedersen1[1].jpg
 
18. februar
Bente Klarlund 
Professor, sundhedsforsker og overlæge

Venskab på recept

Man forlænger livet, når hver dag fyldes med glæde. Der skal smag, kultur og stemning ind i hver eneste dag.
Sundhed trumfer ikke alt andet her i livet. Det kan være vigtigere for mig at få en god smagsoplevelse, end at det, jeg propper i munden, er sundt. Jeg kan vælge at drikke et eller mange glas vin, fordi det giver mig afslapning og øger kvaliteten af mit sociale liv, selvom jeg ved, at det måske øger min risiko for sygdom.
Men lige meget hvilken livsstil jeg vælger, så skal det være på et oplyst grundlag. I de senere år er det blevet mere og mere klart, at gode sociale relationer er helt centrale for både vores fysiske og mentale sundhed. 
Det er så vigtigt, at hvis vi kunne udskrive ”recept på venskab”, så skulle vi gøre det.
Det er også essentielt for vores mentale sundhed at have en mening med livet. Og så har vi det bedre, hvis vi formår at tænke på andre end os selv. Mennesker, der har en filantropisk tilgang til livet og giver af deres tid eller penge, har det bedre og lever længere.
 
per-krøjs3.jpg
 
3. marts 
Per Krøis Kjærsgaard
Forstander, komponist og tekstforfatter

Hvorfor er det nu, vi synger?

Der findes næppe mange oplevelser, der er mere fællesskabsdannende, end når vi synger sammen. 
I foredraget oplever vi glæden ved fællessangen – især når den understøttes af en rutineret pianist. 
Hvad er det ved fællessangen, som er så tiltrækkende og vigtigt? Per Krøis indkredser dens karakteristika gennem sange fra den danske sangskat, folkeviser, fædrelandssange og moderne fællessange. Krydret med video, anekdoter og fortælling.
 
viggabro0m6a1358.jpg
 
17. marts
Vigga Bro
Skuespiller og eventyrfortæller

Ida Bach Jensen
Bassist

Det kolde Nord

Fra Danmark over Norge og Island til Grønland og tilbage igen har historierne vandret. Og i de lange vinteraftner er de blevet fortalt igen og igen, gennem hundrede af år. De bedste af dem er stadig aktuelle. 
Er det de lange mørke vintre, der har givet historierne deres særpræg? Er det sneen, der i gamle dage lagde sig over landene, der har fået os til at fortælle om det skjulte. Hvad ligger der under det hvide tæppe?
Om man kommer frem over isen på hundeslæde gør ikke den store forskel. Mennesker er mennesker nu som dengang.
Ida Bach Jensen på Erik Moseholms 240 år gamle kontrabas og Vigga Bro fortæller fra vores gamle nordiske skatkiste; og væver det hele sammen med musik og ord.
 

KLIK HER FOR TILMELDING

Tilknyttet Dansk Oplysnings Forbund dof