Mandagshøjskolen

HOLD 1:

MANDAGSHØJSKOLEN 2019/20
Tid: Mandage kl. 13.30 – ca. 15.45. Sted: Domus, Ved Sønderåen 1
Pris: 20 mandage kr. 1.460

Lotte-Andersen.jpg

9. september 
Lotte Andersen
Skuespiller

Amalie Kestler
Journalist.

Carl & Marie – i kunst og i kærlighed

I 2018 udkom bogen Carl & Marie; en portræt- og brevbog, der skildrer komponisten Carl Nielsens og billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsens ægteskab. Her fortælles det, at der midt i den dobbelte skaberkraft fra de to mennesker, der hver især efterlader sig værker af monumental og historisk betydning, udspiller sig en passioneret, men også slidsom kærlighedshistorie.
De to forfattere fortæller historien om Carl & Marie datidens kulturelitære powercouple. Om Anne Marie Carl-Nielsen – en moderne kvinde i trit med sig selv og sine ambitioner og om oplevelsen af, at når vi taler om kunst, kærlighed og det menneskelige sind, så er 100 år slet ikke så langt væk.
lykke-friis.jpg

16. september 2019
Lykke Friis
Tidl. minister, prorektor og korrespondent

Europa nu

Vækst og indflydelse har for længst holdt store flyttedag til blandt andet Kina. Donald Trump, der næsten hver dag har sendt en ny twitterbesked ud. Europa har travlt med at håndtere interne udfordringer som flygtningekrisen og Brexit. Det hele kompliceres af, at de fleste lande har mere end rigeligt at gøre med deres indenrigspolitiske situation. Efter Merkels afgang som CDU-formand, vil Tyskland også i stigende grad skulle vende blikket indad. I foredraget giver Lykke Friis et ”helikopter-blik” på EU’s mange udfordringer og stiller skarpt på den mest afgørende aktør, nemlig Tysklands Angela Merkel. Foredraget trækker i høj grad på Lykke Friis egne erfaringer med EU-systemet som forsker, minister og senest korrespondent. 


Jesper-Grønkjær-foredrag.jpg

23. september 
Jesper Grønkjær
Eventyrer, tryllekunstner 
og foredragsholder

Den magiske rejsende

Jesper Grønkjær er ikke blot kendt for sine mange shows i Danmark. Han er også kendt for sine ekspeditioner til “verdens ende”, hvor han afprøver Victor Borges ordsprog: ”Smilet er den korteste vej imellem mennesker”. 
Med smil og humor kommer Jesper ind på livet af alverdens mennesker, hvad enten det er indianerstammer, kannibaler, beduiner eller andre.
Jesper formår at skabe samhørighed på tværs af landegrænser, klasseskel, hudfarve, økonomisk status og Muhammed-tegninger.
Foredraget er en unik fortælling om en anderledes mand, der opnår kontakt til befolkningsgrupper, de færreste rejsende har haft adgang til. For de lokale åbner op for Jesper. Ikke blot til deres hjem – men helt ind i deres hjerter.
asger-0467-web.jpg

30. september 
Asger Røjle Christensen
Journalist, forfatter og foredragsholder

Seikatsu – japansk hverdag

En lille flig af hverdagslivet i Japan. Fra kunsthåndværk og klapvogne til romantik og rismarker. På en sjov og underfundig måde skildrer Asger Røjle forskellige sider af skik og brug i Japan. Den fremhæver særprægede, overraskende og smukke detaljer i almindelige japaneres liv. Der er mange ting at forundres over, og der er lige så mange ting at tage ved lære af for alle, der har mod på et andet perspektiv på verden end det, vi er opdraget med. Grundtanken er, at det hver gang viser sig, at japanerne ikke er så sære og mærkelige, når det kommer til stykket. De har fået en anden kultur ind med opdragelsen, men de er skabt af akkurat de samme arveanlæg, som vi andre er. Med sit store kendskab til Japan breder Asger Røjle foredraget ud til en fortælling om det moderne Japan. 
Preben-Wilhjelm.jpg

7. oktober 
Preben Wilhjelm
Tidl. folketingsmedlem, 
atomfysiker, ph.d i jura

Det Danmark jeg holder af

“Jeg er bestemt ikke nationalist. Jeg finder det latterligt at bilde sig ind, at vi er noget helt særligt. Men jeg finder det vigtigt at gøre sig klart, hvad der er grund til at holde af og forsvare”.
 Man kan være tilbøjelig til at betragte det som en selvfølge. Det er det ikke. Vi har formet en veludviklet retsstat. Den kom ikke af sig selv. Vi har udviklet en politisk kultur præget af fordragelighed. Hvordan er det gået til? Vi bekender os til Menneskerettighederne. Men ikke uden modstand.
“Det skal ikke blive for højtravende. Foredraget bygger derfor på en række eksempler på sjove og tankevækkende begivenheder og oplevelser, som nok kun kunne finde sted i Danmark”.
Niels-Ole-Fredriksen.jpg

21. oktober 
Niels Ole Frederiksen
Tidl. højskolelærer, -forstander og forfatter

Da lysekronen faldt ned i lagkagen

Titlen kunne også hedde ”Danmarks-historier fra de sidste 70 år!” – Vores fælles historie. 
Et tilbageblik om de tanker man gør sig om det liv, man har levet. Altså i det omfang man kan huske det, og ikke mindst i det omfang visse begivenheder har haft betydning for ens liv.
Foredraget handler om historiske begivenheder, som har gjort indtryk på Niels Ole. Og det handler om begivenheder og personer, som ligeledes har gjort indtryk, og har spillet en rolle i hans og andres liv.
Det er anekdotiske erindringsglimt med en historisk reference tilsat lidt biografisk gemyse.
Det er subjektive fortællinger fra de sidste 70 års Danmarkshistorie betragtet og vurderet af Niels Ole Fredriksen. 
 
andreas_kamm_1_web.jpg

28. oktober 
Andreas Kamm
Fhv. Generalsekretær i 
Dansk Flygtningehjælp

Den store udfordring 

En både personlig og politisk beretning om de flygtningekriser, der har udspillet sig de sidste 40 år. Andreas Kamms fortælling rummer mødet med de vietnamesiske bådflygtninge i 70’erne til 80’ernes palæstinensiske flygtninge og frem til mødet med de syriske flygtninge i 2017.
Andreas Kamm giver os et unikt billede af de komplekse sammenhænge i vores verden. Hvordan verdens krige har påvirket Danmark, og hvordan vi danskere selv forandrede os med dem, og hvordan vi valgte at håndtere dem. 
Foredraget rummer ligeledes en kritik af de europæiske ledere, som ikke har formået at samle sig om at løse flygtningekrisen, som måske vil sende 100 millioner på flugt.
Det er også fortællingen om, at det både er muligt og nødvendigt at forsøge at forstå tankegangen, kulturen og fortiden hos de mennesker, der kommer hertil af nød – hvis vi vil hjælpe dem til at få et godt liv. 

Steffen-Brandt.jpg

4. november 
Steffen Brandt
Musiker og sangskriver

En mand med sin guitar – en eftermiddag med nærvær og satire

Det musikalske foredrag tager udgangspunkt i TV-2’s store sangkatalog og skildrer Danmark, når det er bedst, og kærligheden, når den rammer hårdest. 
Advarsel: Det kan gå hen at blive underholdende!!
Steffen Brandt er sanger og sangskriver i ”Danmarks Lykkeligste Orkester” – TV-2. Og mere end 30 år senere – 200 sange, 1500 koncerter, 20 albums og en forfærdelig masse solgte eksemplarer – er han stadig nysgerrig og klar til at rykke ud.

Finn_Nørbygård.jpg

11. november 
Finn Nørbygaard
Entertainer, radiovært og forfatter

Rejs dig og kom igen, stærkere

Finn Nørbygaard fortæller om sine drømme, sit liv, sin barndom som adoptivbarn, mødet med Jacob Haugaard, berømmelsens positive og negative sider, om den store formue han tjente ved at være blandt Danmarks mest populære og kendteste entertainere. Om oplevelserne i forbindelse med IT Factorys kollaps og at miste hele sin formue på en enkel dag.
Han fortæller om hvordan hans terapeutiske uddannelse satte gang i en større indre ”oprydning”. En proces, der gjorde ham fri af det mareridt Stein Baggers svindel og IT Factory kollaps, førte med sig. Og hvordan han kom igen – stærkere. Et foredrag med megen humor og selvironi. Lars-Trier-Mogensen.jpg

18. november 
Lars Trier Mogensen
Redaktør, debattør og forfatter

Jagten på den forsvundne skat

Pengene fosser ud af statskassen! Skattevæsenet er kollapset, og almindelige skatteydere har i de senere år været totalt til grin for deres egne penge. Et svimlende milliardbeløb er gået tabt p.g.af fejl, slendrian, underbemanding og inkompetence i SKAT – og ikke mindst ideologiske eksperimenter, politisk ligegyldighed og rævekager på Christiansborg. Men findes der overhovedet en god forklaring på den kædereaktion af kollaps, der i de senere år har været i SKAT, og som har kostet danskerne langt mere end flere nye Storebæltsbroer?
Er der nogen, der kan og vil tage ansvar for dette århundredets største røveri? Som en anden Sherlock Holmes har Lars Trier Mogensen været på sporet fra begyndelsen – som radiovært, kommentator og journalist – og fulgt optrevlingen af den største skandale i nyere tid. Få et tragisk, komisk og i hvert fald kritisk bud på, hvad der er gået så ravruskende galt i toppen af det politiske system. Noget er råddent i Danmark. 
Peter-Borberg---billedeNYT.jpg

6. januar 
Peter Borberg
Journalist og forfatter

Storm P – humoristen, der kæmpede for at blive taget alvorligt

Robert Storm Petersen – bedst kendt som Storm P. – anses af mange for den største danske humorist nogensinde. Men bag de sjove tegninger og historier gemte sig et kompliceret og følsomt menneske, der bar på sine hemmeligheder, og som gennem hele livet drømte om at blive forløst i såvel kunsten som kærligheden. 
Foredraget følger Storm P. fra vugge til grav og er krydret med masser af eksempler fra hans enorme produktion
per-krøjs3.jpg

13. januar 
Per Krøis Kjærsgaard
Forstander, komponist og tekstforfatter

Hvorfor er det nu, vi synger?

Der findes næppe mange oplevelser, der er mere fællesskabsdannende, end når vi synger sammen. 
I foredraget oplever vi glæden ved fællessangen – især når den understøttes af en rutineret pianist. 
Hvad er det ved fællessangen, som er så tiltrækkende og vigtigt? Per Krøis indkredser dens karakteristika gennem sange fra den danske sangskat, folkeviser, fædrelandssange og moderne fællessange. Krydret med video, anekdoter og fortælling.
Poul-Duedahl1.jpg

20. januar 
Poul Duedahl 
Lektor og forfatter

Velkommen på bagsiden.
Danmarkshistorien på vrangen

Dette foredrag handler om de menneskelige vildfarelsers historie, om eksperimenter der gik galt, kampe der blev tabt og ideer som ingen længere abonnerer på. Fortællinger, som kan være svære at få øje på, og som understreger den gamle sandhed om, at det er sejrherren, der skriver historien. 
Tag med på en rejse tilbage til en eksotisk tid – 1800-tallet – og stift bekendtskab med den sidste hofnar på Augustenborg Slot, præstedatteren fra Fredericia som skiftede køn og blev sæbefabrikant, en sort plantageslave som gik i land på Skagens Gren flere år efter slavetransporternes ophør – og andre af danmarkshistoriens fraklip.
Hør om en tid, hvor samfundsordenen byggede på kadaverdisciplin og samfundsfjender blev tortureret, brændemærket og halshugget. En tid hvor sindssygdom blev pryglet væk, mens forbrydere blev isolationsfængslet til de blev gale – for så at blive eksporteret til udlandet på en enkeltbillet. En tid med statsstøttet sørøveri og laguner af lovløshed. 

1629_christianevejloet_digital_detox.jpg

27. januar 
Christiane Vejlø 
Cand mag., digital trendanalytiker, radiovært og foredragsholder

Fremtidens digitale liv – det næste store...

De popper op omkring os og ændrer vores adfærd og liv. Nye digitale tjenester, platforme og gadgets. Hør, hvad der ligger lige om hjørnet, og hvad der kan komme til at ændre alt for både dig, din familie og din virksomhed.
Et foredrag om de digitale trends, som påvirker vores liv, jobs, samfund, sundhed og parforhold. Vi bliver præsenteret for 5-8 af de nyeste, afgørende teknologitrends og en stærk række af konkrete eksempler på fremadskuende brands og innovatører, som allerede trækker på disse trends.

Tom-Buk-Swienty4---fotograf-Morten-Holtum-skal-krediteres.jpg

3. februar 
Tom Buk-Swienty
Forfatter og foredragsholder

Løvinden

Tom Buk-Swienty fortæller den virkelige historie om Karen Blixen i Afrika. Han tager udgangspunkt i sin nye biografi, “Løvinden”, om Blixens liv i Afrika, baseret på mange års research og rejser i hendes fodspor i Kenya.
Store dele af biografien har Tom Buk-Swienty skrevet, mens han lejede sig ind på en farm i Afrika. Under sin research opdagede Buk-Swienty, at virkeligheden også i tilfældet Karen Blixen overgår fantasien. 
Hendes liv i det billedskønne og dybt fascinerende Kenya var langt vildere, farligere og både mere romantisk og dramatisk, end hun selv fortalte i sin bog. Det var faktisk, som det vil fremgå af foredraget, lidt af et mirakel, at hun overhovedet overlevede sit ophold i troperne.


17. februar 

Aktuelt

Med denne ”emneløse” eftermiddag har vi igen ønsket at være åbne overfor aktuelle emner, der dukker op i løbet af sæsonen. Nogle foredragsholdere vil ikke binde sig så langt frem i tiden, andre har endnu ikke besluttet, om de vil holde foredrag og i hvilke perioder.
Verden og samfundet forandrer sig hurtigt, nye temaer opstår, nye personer dukker op. Derfor denne dag, som vi ikke ”behøver” at planlægge før januar måned.

Adrian-Hughes.jpg

24. februar 
Adrian Hughes
Journalist og studievært. 

Hvad er kunst og hvad er det værd?

I en tid hvor flere og flere går på kunstmuseer, og har svært ved at se forskel på hvad kunstnerne har frembragt, og hvad rengøringspersonalet har efterladt, giver Hughes sit bud på en definition af kunstnerisk kvalitet.
Hughes fører os ind bag de uigennemskuelige mekanismer, som fører til prissættelsen af kunst. Undervejs giver Hughes gode tips til hvordan man selv kan begynde at samle på kunst. Under foredraget vises en lang række eksempler på både kontroversiel og mere folkekær kunst, og der lægges ivrigt op til dialog. 
Zenobia-pressefoto-1-(1).jpg

2. marts 
Zenobia 
Louise Støjbjerg, vokal,
Mette Kathrine Jensen Stærk, harmonika og Charlotte Støjbjerg, klaver.

Koncert og fortælling

Trioen Zenobia har indtaget den danske musikscene med forførende og stemningsfyldte fortolkninger af den danske sangskat. Trods et traditionelt musikalsk udgangspunkt med danske viser og salmer, gør Zenobia musikken til deres egen ved tilsætning af argentinsk tango og dansk folkemusik.
10-års jubilæet gav også anledning til udgivelsen af ‘Zenobia Sangbogen’, der indeholder 20 nye sange med melodier af Zenobia. Teksterne er dels klassiske tekster, der har fået nye melodier og nyskrevne tekster af Benny Holst, og Martin Rauff-Nielsen. 
Siden 2007 har Zenobia turneret i Danmark, på Færøerne, Grønland og i Tyskland, og har opnået en international profil, der har bestyrket bandet i vigtigheden af bevarelsen af den danske sangskat.
Gruppen har udgivet fire albums.
De tre musikere er født og opvokset i og omkring Egtved.Bente-Klarlund-Pedersen1[1].jpg

9. marts 
Bente Klarlund 
Professor, sundhedsforsker og overlæge.

Venskab på recept

Man forlænger livet, når hver dag fyldes med glæde. Der skal smag, kultur og stemning ind i hver eneste dag.
Sundhed trumfer ikke alt andet her i livet. Det kan være vigtigere for mig at få en god smagsoplevelse, end at det, jeg propper i munden, er sundt. Jeg kan vælge at drikke et eller flere glas vin, fordi det giver mig afslapning og øger kvaliteten af mit sociale liv, selvom jeg ved, at det måske øger min risiko for sygdom.
Men lige meget hvilken livsstil jeg vælger, så skal det være på et oplyst grundlag. I de senere år er det blevet mere og mere klart, at gode sociale relationer er helt centrale for både vores fysiske og mentale sundhed. 
Det er så vigtigt, at hvis vi kunne udskrive ”recept på venskab”, så skulle vi gøre det.
Det er også essentielt for vores mentale sundhed at have en mening med livet. Og så har vi det bedre, hvis vi formår at tænke på andre end os selv. Mennesker, der har en filantropisk tilgang til livet og giver af deres tid eller penge, har det bedre og lever længere.viggabro0m6a1358.jpg

16. marts 
Vigga Bro
Skuespiller og eventyrfortæller

Ida Bach Jensen
Bassist

Det kolde Nord

Fra Danmark over Norge og Island til Grønland og tilbage igen har historierne vandret. Og i de lange vinteraftner er de blevet fortalt igen og igen, gennem hundrede af år. De bedste af dem er stadig aktuelle. 
Er det de lange mørke vintre, der har givet historierne deres særpræg? Er det sneen, der i gamle dage lagde sig over landene, der har fået os til at fortælle om det skjulte. Hvad ligger der under det hvide tæppe?
Om man kommer frem over isen på hundeslæde gør ikke den store forskel. Mennesker er mennesker nu som dengang.
Ida Bach Jensen på Erik Moseholms 240 år gamle kontrabas og Vigga Bro fortæller fra vores gamle nordiske skatkiste; og væver det hele sammen med musik og ord.


TILMELDING:
Klik her for tilmelding til arrangementer.

Tilknyttet Dansk Oplysnings Forbund dof