Mandagshøjskolen

HOLD 1:

MANDAGSHØJSKOLEN 2021/22
Tid: Mandage kl. 13.30 – ca. 15.45. Sted: Domus, Ved Sønderåen 1
Pris: 20 mandage kr. 1.690 


 

Jos Nørregaard Frandsen.jpg
 
13. september 
JOHS NØRREGAARD-FRANDSEN
Professor, forfatter

Liv i sproget

Det danske sprog er en levende organisme, der udvikler sig, forvandles, slår knuder på sig selv, flader ud, bliver kaldt pænt eller grimt, men som først og fremmest stadig virker og fungerer. Sproget og sprogbrugen har i flere hundrede år været til debat, hvornår er det korrekt, hvornår er det for usselt? Debatten om det kære muddermål er særlig heftig nu, hvor internationalisering og globalisering skyller ind over vore sproglige kyster. Med mange, ofte ’skæve’ og morsomme eksempler søger Nørregaard-Frandsen at vise, at sproget er levende, og at det er bedst sådan.

 


 

Lillian Hjort- West.jpg
 
20. september 
LILLIAN HJORTH-WESTH
Tidl. højskolelærer og forstander

Benny Andersen

Benny Andersen var og er uden tvivl den mest folkekære af vore digtere.
Han har på forunderlig vis ramt lige ned i vore bløde og ømme punkter. Med sine sange og digte, sin sørgmuntre og skæve humor punkterer han os, når vi er opblæste, og opmuntrer os, når vi bliver modløse. En blanding af en unik sprogsans og en hjertevarm humor har givet ham en poetisk særstatus, og mange kalder ham vores nationalskjald.
Lillian Hjorth-West ta’r os med på en opdagelsesrejse i Benny Andersens liv og forfatterskab. Vi skal stifte bekendtskab med hans livssyn, lytte til hans digte og selvfølgelig synge hans sange.

 


 

Bente-Scaveniusny.jpg
 
27. september 
BENTE SCAVENIUS
Mag. art, kunstkritiker og forfatter

Danmarksbilleder. 
Danmark malet og fortalt

Landskabet omkring os har altid påvirket vores selvforståelse, og gennem tiden har forfattere og billedkunstnere skildret Danmark på mange forskellige måder – fra bølgende kornmarker og lange, lyse nætter til landsbyliv og storbyblues. Foredraget er en smuk og stemningsfuld rejse rundt i kongeriget og kulturhistorien, set gennem billedkunsten og litteraturen.

 


 

Mathias-Hammerny.jpg
 
04. oktober 
MATTIAS HAMMER
Pianist, musikformidler, radio- og TV-vært

Den nye Højskolesangbog

Højskolesangbogen er danmarkshistoriens bedst sælgende bog. Med sin lyrik, musik, historie og fællesskabsstyrkende formål er den blandt grundstenene i vores nationale DNA.
I november 2020 udkom en ny udgave af Højskolesangbogen. Mathias Hammer har været en del af højskolesangbogsudvalget, der udvalgte sange til den nye sangbog. Mathias fortæller om udvalgets arbejde og om de mange overvejelser og dilemmaer, som man møder, når man skal forny den danske sangskat.
Og så skal der synges. Mathias Hammer sidder ved klaveret og akkompagnerer, når både de kendte klassikere og de nye hits skal synges som fællessang.

 


 

Anders_Fogh_Jensen_0023_LOW.jpg
 
11. oktober 
ANDERS FOGH JENSEN
Filosof, forfatter og foredragsholder

Dannelse

Folkeskolereformen, produktivitetskommissionens huseren på universiteterne og en ny gymnasiereform er alle anledninger til at genstille spørgsmålet, om hvorvidt vore uddannelsesanstalter også hjælper dannelsen på vej? Eller om det hele handler om IT-kompetencer og markedsparathed? Det kræver svar på, hvad dannelse er og ikke er, hvorfor man skal være dannet, og hvad den dannede og det dannede samfund er i stand til, som barbaren og den enøjede kyklop ikke er. Anders Fogh Jensen fortæller om, hvad dannelse har betydet og kan betyde. Hvad man har tænkt om det at blive et menneske, om forvandling, om at kende grænser og kende verden, om at følge og bryde regler. Om hvordan dannelse er mere end blot viden og kompetencer.

 


 

Erik-Lindsø-570x500.jpg
 
25. oktober 
ERIK LINDSØ
Forfatter, foredragsholder og folkeoplyser

Lattermild og gavmild

Om Johannes Møllehave og opgøret med det ordinære
Gennem et halvt århundrede var Johannes Møllehave Danmarks ukronede folkeoplyser – en omrejsende højskolelærer, der insisterede på, at det overfladiske ikke må stikke for dybt. Han var et levende eksempel på, at den store humor kun opstår, når man tager livet alvorligt. 
Det er vanskeligt at overvurdere Møllehaves betydning. Han genoplivede Storm P., han har holdt H.C. Andersen inde i varmen, han har fået almindelige danskere til at læse vanskelige forfattere som Kierkegaard, Shakespeare og Dostojevskij.
Johannes Møllehave var i fire årtier en omrejsende højskolelærer. Med afsæt i sine eminente læsninger af litteratur, filosofi og kristendom har han som få været i stand til at begejstre sine tilhørere til at beskæftige sig med meningen med livet, og hvad det vil sige at være et menneske.
Møllehave var i ordets bedste forstand en original – forrykt, som han selv siger. Men uden originaler får vi intet originalt, men kun det ordinære. Og ordinær er det sidste, man kan kalde Johannes Møllehave.

 


 

Anne-Cathrine Riebnitzsky Foredrag2.jpg
 
01. november 
ANNE-CATRINE RIEBNITZSKY
Forfatter og foredragsholder

Smaragdsliberen

Den jødiske smaragdsliber Pierre Levy falder død om med hjertestop, men vender mirakuløst tilbage til livet. Ingenting er, som det var. Pierre genoptager at spille skak med sin barndomsven, den muslimske juveler Youssef, og går i gang med det, som skal blive hans livs mesterværk: slibningen af en usædvanlig stor smaragd. Pierres fredelige verden i sliberiet står i stærk kontrast til hans datters liv. Zara rejser rundt i verden som kunsthistoriker, og under kortlægningen af gamle hulemalerier kidnappes hun i grænseegnen mellem Georgien og Aserbajdsjan, mellem kristendom og islam. Stillet overfor dødens nærvær kæmper både Zara og Pierre for at bevare blikket for skønheden i livet.
Smaragdsliberen er en poetisk og livsbekræftende fortælling om tilværelsens skrøbelighed.

 


 

IMG_3243 2400dpi.jpg
 
08. november 
CHRISTIAN LYGUM CHRISTENSEN
Tempeljæger, eventyrer, foredragsholder og forfatter

Maya Kulturen og jagten på forsvundne tempelbyer

Christian Lygum Christensen har gennem sit voksne liv jagtet ikke opdagede/ ikke registrerede 1200 år gamle mayabyer og hellige mayagrotter i Guatemalas jungle og i Peten provinsen. På den anden danske ekspedition siden 1940´erne fandt han adskillige uopdagede gamle mayabyer. Christian fortæller om ekspeditioner fra 1990´erne og frem til i dag, og om eventyr og oplevelser fra disse ekspeditioner. Vi hører også om den klassiske mayakultur og hvorfor den pludselig forsvandt. Var det en pandemi?
Christian har en levende fugleedderkop med til foredraget.
Christian Lygum Christensen er medlem af Eventyrernes klub.

 


 

nikolaj-hess_DSC03075_Hreinn-Gudlaugsson_2014-1.jpg
 
15. november 
NIKOLAJ HESS
Jazzpianist

Koncerteftermiddag

Nikolaj Hess er en af den danske jazzscenes absolutte topmusikere. Han har spillet med etablerede topnavne både i Danmark og internationalt. 
Nikolaj fortæller om sig selv, sin musik og sit liv som musiker og præsenterer egne numre og fortolkninger af kendte numre. Han har ved tidligere solokoncerter fortolket Bob Dylan, danske højskolesange samt kendte jazz standards.

 


 

nyplakat02-grundtivigogkvinderne-800-72.jpg
 
22. november 
ELSE MATHIASEN
fortæller, danser og foredragsholder
KAREN SØRENSEN, piano
TORBEN LASSEN, trompet. 

Grundtvig & Kvinderne

Et performanceforedrag med musik og fællessange.
”Menneske først, Christen saa” – alene som skabt har mennesket allerede en guddommelig status”. ”Skolen for livet” – en fri og levende folkeoplysning. ”Det levende ord og den fri samtale” – demokratiets hjørnesten. Grundtvigs betydning for sin egen tid og inspirationen fra ham siden hen kan næppe overvurderes. Hans liv og tanker blev i høj grad formet af de mennesker, der omgav ham, og her spillede de mange forskellige kvinder en afgørende rolle. I ”Grundtvig og Kvinderne” har vi valgt at fokusere primært på de kvinder, der prægede hans tanker, ideer og digtning.

 


 

Niels-Abild-profil.png
 
10. januar
NIELS ABILD 
Kapelmester 

En farverig livshistorie 

Abild kommer fra et velhaverhjem med privatchauffør og egen flyvemaskine. Efter 3 år på Stenhus Kostskole og 1 år på Ribe Katedralskole stak han til søs, sejlede jorden rundt 2 gange som messe/dæksdreng, altid med sin klarinet under armen, og ofte gik han i land for at spille med de lokale musikere jorden rundt.
Niels Abild startede ”Kansas City Stompers” i 1951, Europas ældste jazzband, som har 70 års jubilæum i 2021. Han var medarrangør af den første Roskilde Festival og CPH Jazzfestival, formand for 13 jazzklubber landet rundt.
Niels er stadig aktiv, han har optrådt med et væld af kendte solister, bl.a. Louis Armstrong, Gitte Hænning, Sanne Salomonsen, Stig Rossen, Micael Bondesen, Otto Brandenburg, Daimi, ja næsten alt der har bevæget sig på den danske scene de sidste 70 år.
Og så skal vi selvfølgelig høre noget jazz. Mellem Niels’ farverige fortælling spiller han ledsaget af Ole Kock Hansen, klaver og Jimmy Roger Pedersen, bas.

 


 

Anna-Eckhoff.jpg
 
17. januar 
ANNA ECKHOFF
Administrationschef, projektleder, forfatter

Sporskifte – et liv i verdens brændpunkter

I barndommen drømte Anna Eckhoff om at komme ud i verden og at få en spændende tilværelse. Hun er opvokset i en patriarkalsk familie, blev uddannet på Handelshøjskolen. Hun har siden arbejdet med edb og administration blandt andet i ØK og på Datacentralen. 
Hun fik seks børn, men efter hendes mands død, brød hun som 56 årig med tidens normer. Hun forlod sine to yngste hjemmeboende børn, medens de stadig gik i gymnasiet og rejste til nogle af verdens farligste lande.
De næste 15 år arbejdede hun for ngo-organisationer, FN og EU blandt andet i Irak, Sudan, Palæstina, Afghanistan, Tunesien og Libyen, ofte isoleret fra omverdenen på grund af sikkerhedssituationen i landet.
Hun fortæller om dagligdagen, arbejdslivet, økuller, farerne, konflikter, udfordringer og kontakten med de lokale. Og hun fortæller at være mor til 6 og bedstemor til 13 – på afstand.

 


 

Mazen - Presse 1.jpg
 
24. januar 
MAZEN ISMAEL
Forfatter, komiker, musiker og iværksætter

En personlig fortælling

Et indblik i Mazens personlige rejse om at finde fodfæste mellem to kulturer. 
Mazen er født i Beirut under den libanesiske borgerkrig og kom til Danmark som dreng. Hans ungdom i Brejning og Vejle var fyldt med modgang, bortvisninger fra skoler og en tid i et miljø, som gav ham ni knivstik i ryggen og en fængselsdom. Mazen fortæller om, hvordan et kreativt univers gav ham styringen over sit eget liv. Han hev en uddannelse fra universitet i hus og blev en af Danmarks mest markante stemmer i det offentlige landskab.
Mazen har udsolgt Bremen Teater fire gange med sine succesfulde live shows, været på to Danmarks Tours og modtaget Statens Kunstfonds hæderspris for ”Årets Bedste Udgivelse” for sit show, “Sådan Overtager Vi Danmark”. Han er ligeledes blevet nomineret til Årets Person af The Voice for sit inspirationsrige arbejde med unge gennem hans konsulentvirksomhed, Talte Tanker. 
Dagen slutter med oplæsning af ”Den Der Blinker Først” ledsaget af guitarist.

 


 

Kristian-Ditlev-Jensen.-Foto-Søren-Rønholt..jpeg
 
31. januar 
KRISTIAN DITLEV JENSEN
Sognepræst og forfatter

Det bliver sagt

Man kan betragte Kristian Ditlev Jensen som lidt af en mønsterbryder. Han voksede op i Holbæk som søn af en rengøringskone og en slagteriarbejder, og det lå ikke i kortene, at han skulle krydse det akademiske spor og endda springe ud som forfatter. Barndomshjemmet var ikke præget af tunge litterære værker: ”De eneste bøger, vi havde derhjemme, var Lademanns Leksikon, som vi brugte til at bygge tunneller med, når vi legede med biler, og så nogle bogklubbøger, som knitrede, når man åbnede dem, fordi de aldrig havde været åbnet før”
Som ni-årig blev han udsat for alvorlige seksuelle overgreb af en pædofil vaneforbryder der gennem tre år krænkede den unge Kristian. Først som voksen kunne han bryde tavsheden og selv tage affære. 

 


 

Johannes Andersen.jpeg
 
07. februar 
JOHANNES ANDERSEN
Samfundsforsker, forfatter og 
foredragsholder 

Nå, og hvad får du så tiden til at gå med?

Sådan spørger folk i arbejde ofte folk, der er blevet pensioneret. Spørgsmålet er baseret på den antagelse, at det at arbejde er det vigtige og livsbekræftende, mens en tilværelse som pensionist er en glidende overgang mod døden, hvor det bare handler om at få tiden til at gå.
Nu er 68’er generationen gået på pension, og den udfordrer i praksis dette billede. Generationen har altid været meget aktiv, og det er den stadig. Den er nemlig drevet af lysten og viljen til at virke. På den måde udfordrer den fortsat den dominerende opfattelse af arbejdet som meningen i tilværelsen. Johannes Andersen giver et bud på det moderne liv som pensionist.

 


 

Joakim Graf.jpeg
 
21. februar 
JOAKIM GARFF
Lic.theol., forfatter og leder af 
Søren Kierkegaard Forskningscenteret

Søren Kierkegaard 

En introduktion til den globale dansker.
Interessen for Kierkegaards værker og hans person har været i voldsom vækst de seneste årtier – også uden for landets grænser. Forklaringen skal bl.a. søges i hans dybtgående eksistensanalyser og i den profetiske fornemmelse for menneskets situation i en moderne, foranderlig verden. Men hvem var han egentlig, denne mærkelige magister, der har opnået global navnkundighed, men selv aldrig nåede længere sydpå end til Berlin? Og hvordan kan man komme ind i hans forfatterskab – og nogenlunde helskindet ud igen? Foredraget forsøger sig med nogle svar, hvorefter det står enhver frit for at spørge om alt lige fra det absolutte paradoks til farven på Kierkegaards foretrukne paraply.

 


 

helle skaarup ed.jpg
 
28. februar
HELLE SKAARUP
Forstander Løgumkloster Refugium

Altid allerede elsket 
– set fra sidelinjen

Kort tid inden musikeren og forfatteren Peter Bastian døde, forfattede han – i samarbejde med vennen Tor Nørretranders – bogen »Altid allerede elsket«. Bogen handler om det, han kalder sit skelsættende møde med kærligheden i kristendommen og med Helle Skaarup i en sen alder. Selv kalder Helle Skaarup mødet med Peter Bastian en gave, som også blev indledningen på en uafsluttet dialog mellem de to om livets storhed og ubetinget kærlighed. ”Vi fik 7 år sammen, og jeg vil gerne dele ud af alle de gaver, som jeg fik gennem mit møde og ægteskab med Peter”.

 


 

sporgsmaalstegn.png
 
07. marts 

Aktuelt

Med denne ”emneløse” eftermiddag har vi igen ønsket at være åbne overfor aktuelle emner, der dukker op i løbet af sæsonen. Nogle foredragsholdere vil ikke binde sig så langt frem i tiden, andre har endnu ikke besluttet, om de vil holde foredrag og i hvilke perioder.
Verden og samfundet forandrer sig hurtigt, nye temaer opstår, nye personer dukker op. Derfor denne dag, som vi ikke ”behøver” at planlægge før i januar måned.

 


 

Birgitte Possing 1 - foto af Laura Stamer.jpg
 
14. marts 
BIRGITTE POSSING
Professor emerita i historie 
og antropologi, forfatter

Argumenter imod kvinder

Med en overflod af citater fra de sidste 170 år i dansk historie dokumenterer Birgitte Possing en håndfast tradition for at nedgøre ambitiøse kvinder, hvad enten de har bevæget sig i det politiske liv, i erhvervslivet, i den videnskabelige verden, i sporten, i kirken eller på den kulturelle scene.
Birgitte Possing viser, hvordan kvinder uanset kompetence- og erfaringsniveau igen og igen bliver reduceret til mødre, bliver bedømt på deres påklædning, udseende, erotiske udstråling eller bliver afvist med nedladende argumenter, opfundet til lejligheden.
Gennem det danske demokratis historie præsenterer forfatteren en perlerække af historier, hvor kompetente kvinder bebrejdes for at gøre for lidt, for meget eller forkert. Mandens fejl
er hans egen, kvindens fejl er kønnets.
Birgitte Possing modtog Rosenkjærprisen i 2020.

 


 

jens-jacob-tychsen-qxHKVclmX5iosbMru7HWSQ.png
 
21. marts 
JENS JØRN TYCHSEN
Skuespiller

Bag om Badehotellet

I et musikalsk foredrag tager Jens Jacob Tychsen os med på en forrygende tur bag kameraet og fortæller historien bag ”Badehotellet. 
Som karakteren Hr Weyse er der blevet plads til en charme og en storladenhed, som på bedste vis er med til at tegne et billede af datiden. Jens Jacob Tychsen gør det med en selvsikkerhed og udsøgt fornemmelse for timing.
En eftermiddag i selskab med Jens Jacob Tychsen hvor vi hører historien om tilblivelsen af ”Badehotellet”, om arbejdet med rollen som Edward Weyse, om sange fra dengang, om film, fotos og fraklip.
 

KLIK HER FOR TILMELDING

 

Tilknyttet Dansk Oplysnings Forbund dof