Myter og mytens historie

carlsen.jpgknud-erik-staugaard.jpg

Leif Carlsen og Knud Erik Staugaard

 

HOLD 7:

Myter og mytens historie
 
Tid: torsdage kl. 16-18. Sted: Bygningen, Ved Anlægget
Pris: 6 eftermiddage kr. 750 inkl. kaffe / 1 foredrag kr. 145
 
 
 
Myter er fortællinger. 
Myter er forklaringer. 
Myter er identitet. 
Myter er sandhed. 
Myter er tro. 
– Jamen det er jo bare en myte! 


6. januar 2022
LEIF CARLSEN, cand.mag.
Hvad er en myte?
Præsentation af myter – sagn – legender – eventyr – fabler – viser – sagaer – historiske romaner. Præsentation af nogle myteforskere – Georges Dumézil – Mircea Eliade – Peter Berger – C.G. Jung – Vera Henriksen – Vilhelm Grønbech.


13. januar 2022 (OBS kl. 14-16)
LEIF CARLSEN, cand.mag.
Det gamle Testamente, myter og eventyr
Myterne over alle myter i den vestlige verden. GTs skabelsesmyter ”I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden” og ”Dengang Gud Herren skabte jord og himmel”. Og eventyret over alle eventyr ”Den lille Rødhætte og Ulven”. Talende slanger, bjørne, ulve, ræve, bukkebruser og adskillige andre. 


20. januar 2022
KNUD ERIK STAUGAARD, cand. mag.
Antikke skabelsesmyter
”Uranos var den første til at herske over verden”. Sådan begynder en antik græsk skabelsesmyte. Men der er flere. Efter begyndelsen kommer fortsættelsen og vi får paradokset med udødelige væsener, der avler den ene generation efter den anden. Og der kommer reaktioner på den forklaring om altings begyndelse.


27. januar 2022
KNUD ERIK STAUGAARD, cand. mag.
Mytologiske superhelte, heroer
Herakles (Herkules) og andre superhelte. Fortællinger om idealtyper, der ordner sagerne og rydder op i en kaotisk verden, skaber ordnede forhold og så alligevel er (næsten) lige som os. 


3. februar 2022
KNUD ERIK STAUGAARD, cand. mag.
Historiske personer bliver myter
Romerne havde deres sagnhelte, der blev myter: Aeneas, Romulus og Remus, Tarquinius, Lucretia, Brutus, Horatius Cocles, Scaevola, Cincinnatus og mange andre. USA har en westernhistorie med helte og skurke, der er blevet myter. Og hvad med forne tiders danske superhelte, dem vi kender fra Saxo? 


10. februar 2022
LEIF CARLSEN, cand. mag.
Den germanske tradition
Middelalderens og Romantikkens og Nutidens genskabelse af fortiden og fortidens helte. Oehlenschlägers myteopfattelse og Grundtvigs og H.C. Andersens og Ingemanns.

  


KLIK HER FOR TILMELDING

Tilknyttet Dansk Oplysnings Forbund dof